Du vet nok allerede litt om tenner, i det minste grunnleggende, slik at de fleste voksne har en tendens til å ha rundt 28-32 i munnen. Du vil vite at tennene utvikler karies, tannkjøttssykdom, hvis du ikke børster regelmessig.

Det er imidlertid noen fakta om tenner som du kanskje ikke er klar over. Noen av dem er interessante, og noen av dem er bare rare.

1. Den hardeste delen av kroppen din er faktisk tannemaljen din

Innenfor hver tann ligger bindevev, blodkar og nervefibre. Det som beskytter dette er emaljen av tannen din, og dette er den vanskeligste delen av kroppen din fordi den trenger å beskytte sminken til tennene dine.

2. Noen babyer er født med tenner

Dette er sjeldent, men noen babyer er faktisk født med tenner. Faktisk er det antatt at rundt 1 i 2000 babyer er født med natal tenner, slik at de babyene vil ha et tidlig besøk til tannlegen.

 

3. Noen barn mister ikke sine baby tenner

Dette er også sjeldent, men ikke alle barn vil miste sine baby tenner. Barn begynner vanligvis å miste barnetennene sine i 5-7 år, og de er vanligvis alle borte av tenårene. Men hvis et barn ikke har en erstatningstand som vokser, vil de ikke miste den barnetanden.

 

4. Tørket frukt er verre for tennene enn godteri

Det kan være vanskelig å tro, men tørket frukt er faktisk verre for tennene dine fordi det pleier å holde fast i tennene dine i lengre perioder.

 

5. Du kan ha for mye fluor

Fluor i tannkrem er viktig for tannhelsen, men du kan ha for mye av det. Hvis du har for mye fluor før 8 år, kan du utvikle det som kalles fluorose, og dette resulterer i hvite flekker som dekker tennene. Dette kan faktisk gjøre tennene mer følsomme for hulrom.

 

6. Reguleringen kan forårsake karies

Vel, det er ikke nødvendigvis bøylene som forårsaker karies, det er ofte ikke så enkelt å børste tenner grundig nok og  bruke tandtråd når du har reguleringen. Hvis du ikke børster og flosser regelmessig, er det sannsynlig at maten sitter fast i bøylene, og bidrar til bakterievæksten, noe som fører til karies.

 

7. Til slutt vil mennesker ikke lenger ha visdomstenner

Visdomstennene tjente en hensikt for våre forhistoriske forfedre, men ikke lenger. Munnen vår er mindre, derfor er det ikke nødvendig med visdomstenner, og rundt 35% av mennesker er faktisk født uten dem nå. Selv mennesker født med dem får dem fjernet senere i livet. Til slutt vil vi utvikle seg forbi dem helt.

 

8. Noen svulster kan vokse tenner

Et merkelig faktum, men noen svulster, som teratom, kan vokse tenner, hår og bein. Dette skyldes at disse svulstene består av flere kimenlag.

 

9. Vi har alle helt unike tenner

På samme måte som fingeravtrykk, har vi alle helt unike tenner, og dette er ofte hvorfor rettsmedisinske etterforskere fokuserer så mye på tenner som de gjør på fingeravtrykk.

 

10. Noen mennesker slutter ikke å miste tennene

Det er en tilstand som kalles hyperdonti der folk fortsetter å vokse tenner. Personer med hyperdonti har tenner som forblir skjult under tannkjøttet og kan til og med vokse opp og samle de andre tennene.

Der har du det, 10 ting om tenner du sikkert ikke visste. Noen av dem er rare, og andre er litt mer normale. Nå kan du tenke at tennene er litt mer fascinerende enn din første realiserte!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.