Blog

Et lysere, hvitt smil er en av de vakreste fysiske egenskapene du kan ha.

Folk gjør førsteinntrykk basert på utseende, i alle fall i utgangspunktet uansett. Tenk deg hva slags inntrykk du kan få på noen når du ser bra ut, og kan blinke dem et glødende smil.

Men hvor mange mennesker har egentlig et hvitt og lyst smil?

Ikke mange mennesker har det vakre smilet de vil, fordi mange mennesker nå ser for å få tennene deres hvite. Dette gjelder spesielt i dagens verden hvor moderne teknologi og fantastiske fremskritt innen tannbehandling har gjort tannbleking et legitimt alternativ for mange som ønsker et bedre smil.

Et lysere, hvitt smil er noe som alle vil ønske seg. Folk som har et godt smil ser bra ut. De ser fantastisk ut når de smiler og det lyser opp i rommet. Ikke bare lyser det opp i rommet, gjør deg vakrere, men det gir deg også mer trygghet om hvordan du ser ut.

Et vakkert, hvitt smil gjør at du ser yngre ut, så hvis du vil se og føle deg yngre, så kan et hvitt, lysere smil forbedre ditt utseende.

Men å skaffe dette hvite og lysere smilet som gjør at du føler deg yngre og vakrere, er ikke lett. Mange mennesker har tenner som er misfarget, og det er en rekke faktorer som forårsaker tann misfarging.

Hvordan kan du få et hvitere, lysere smil?

Uten profesjonell tennbleking fra en tannlege kan du ikke oppnå det lysere, hvitteste smilet som får deg til å gløde hver gang du smiler.

Tross alt, er det ikke det du vil ha?

Å kunne smile på en måte som lyser opp i rommet? Å ha et smil som gjør at du føler deg vakkerere? Ser yngre ut?

Dette er hva profesjonell tannbleking på vår tannklinikk kan gjøre for deg.

Vi bruker et produkt som vil forlate deg med den slags hvitere, lysere tenner som noen av verdens berømte kjendiser har. Tenk deg hvordan det ville være å blinke et glødende smil som noen av verdens mest kjente kjendiser.

Vi ønsker å presentere et produkt som er den mest etterspurte pasientprofessional bleking behandling.

Dette produktet heter Phillips Zoom.

Og det er en grunn det er så etterspurt. Det fungerer.

Det er så enkelt.

Med Phillips Zoom har du et lysere, hvitt smil som lar deg se og føle deg vakkerere. Du vil lyse opp et rom så snart du smiler.

Vil du vite hvor raskt tennene dine vil bli lysere og hvitere?

Phillips Zoom fra en av våre profesjonelle tannleger vil få tennene hvitere og lysere med opptil 8 nyanser på bare en times behandling.

Ingen tannbehandling av hjemme tenner kan noensinne fungere som Phillips Zoom. Faktum det er den # 1 pasienten som har bedt om profesjonell bleking, taler for seg selv.

Du kan være ditt mest selvsikkerte, flotteste selv i år, og alt begynner med et strålende, glødende smil.

Ta kontakt med oss ??i dag for en profesjonell tannblekingbehandling ved hjelp av den revolusjonerende Phillips Zoom.

Bestill din gratis konsultasjonsavtale for deg selv eller som en gave til en elsket.

Hva er en fasett?

En fasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter brukes for eksempel for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann ( for eksempel dersom det er slått av et hjørne). De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.

 

Framstilling av en fasett:

 

Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Deretter tas et avtrykk av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til sist kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.

 

Før behandling

 

Etter behandling

Alternativet til en fasett vil i mange tilfeller være en keramisk krone. På sammen måte som en krone, er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk. Fasettene ligner også naturlige tenner og blir heller ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil, uten at man trenger å gå med tannregulering.

 

I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen. Fasetten krever med andre ord mindre beslipning av tannen i forhold til om man lager en krone. Å lage en fasett er derfor en mer skånsom behandling, og risikoen for uheldige bivirkninger som kan medføre tannsmerter, reduseres.

 

 

Hva koster en fasett?

 

Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk krevende, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger.  Man kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

Hvor lenge varer en fasett?

 

Det er meningen at en fasett skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en fasett:

 • Brudd av porselen:
  En fasett kan ved tygging utsettes for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av porselenet knekker av. Dersom fasettens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny fasett.
 • Karies:
  Det kan ikke bli hull i selve fasetten. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Ofte kan et slikt hull repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å fremstille en ny fasett eller en krone.
 • Fasett som løsner:
  Selv om fasetten festes med sterk lim, kan det forekomme at den løsner. Dersom dette skulle skje, kan man oftest lime den på plass igjen. Man bør derfor ta fasetten med til tannlege snarest om den skulle løsne.

 

For å ta best mulig vare på fasetten, bør man:

 1. Bruke tannbørsten grundig, men skånsomt i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten ca. hver 3. måned eller når busten spriker.

 1. Gjøre rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene, vil interdentalbørster (mellomromsbørster) egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.

3.Unngå småspising mellom måltidene og redusere mengden sukkerholdig kost for å unngå karies i overgangen mellom fasetten og tannen. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig for forebygging av karies.

Emalje er at det hvite laget på ytterste del av tennene våre er blant de hardeste stoffene i kroppen. Det er den aller beste mineralsammensetningen av noe i kroppen, med 96%, en del av det laget av vann og resten er laget av alternative naturlige stoffer. Dette kan være det som gir våre tenner den fantastiske glansen, og gir et ideelt smil.

Så hvorfor har vi ikke funnet en måte å gjenopprette emalje på?

Vel, først og fremst, har vi en tendens til ikke å forstå hvorfor vi har en tendens til ikke å gjenopprette emalje, og dermed gjør det det vanskeligere å virkelig gjenopprette det, selv om du skulle heve en bil ingeniør med hensyn til kjøring. Emalje vokser ikke tilbake når den er tapt, derfor behovet for å gjenopprette det. så når du lider av betydelig emaljeforlengelse, kan en tannlege vanligvis knytte eller dekke tannen med en krone for å forbedre utseendet på emalje, men du vil ikke ha faktisk emalje enda en gang som tennene ikke reparerer seg selv. Slik gjenstår resten av kroppene våre. for eksempel vil du kunne knekke en tann som kan holde seg konstant, med mindre du aktivt besøker noen for å reparere den for deg. Mens, hvis du skulle forstyrre et bein eller kutte huden din, kan kroppen over tid reparere den slik at den virker og vises (for det meste) nesten like bra fordi det noen gang gjorde det, er dette ofte helt ned til det faktum at det ikke er noen celler i tennene og hvor det ikke er noen celler der, vil det ikke være helbredelse. dermed er dette ofte hvorfor mennesker ikke kan gjenopprette emalje naturlig.

Hva kan du gjøre hvis du mangler emalje?

Så hvis du har problemer med tennemaljen din, og det eroderer innsats, en mykere og ekstra myk tannbørste, er det din eneste mulighet er å besøke tannlegen og få dem til å passe en krone som for alle hensikter og funksjoner kan gjøre arbeid.

Aletrnativt kan man også sette på tannfarget fyllinger. De gir også veldig gode resultater og holder lenge.

Mangel på emalje er noen få ting som påvirker en overdimensjonert del av samfunnet. Over 0,5 voksenbefolkningen i Storbritannia i Storbritannia og Nord-Irland har hull i tennene sine og må vel være tvunget til å ha noe arbeid til dem. en helhet i tannen din vil bli ekstraordinært smertefull og påvirke deg i det daglige livet; bare fôring blir en enorm plikt. Det er derfor viktig at du ofte besøker legen din, minst en gang i året for å skape positiv at tennene dine måler seg fortsatt sunt.

Helproteser

Problemene med helproteser kan være av varierende art. Det vanligste er at de sitter dårlig, spesielt i underkjeven. Dette er avhengig av kjevens form og utseende, men også av tannlegens evne til å lage best mulig proteser. Hos noen kan underlaget være svært lite egnet og hvis bittforholdene i tillegg er ugunstige, kan det være “umulig” å få protesene til å sitte godt.

De fleste mennesker har en meget god tilpassningsevne og vil etter hvert få sine proteser til å fungere. Underlaget vil også endres noe med årene slik at protesen vil sitte dårligere. Det er da mulig å fore protesen slik at den tilpasses de endrede forholdene. I mange tilfeller vil en ny protese være å foretrekke. Den generelle helsetilstand vil også være av betydning for evnen til å fungere med proteser.

En god spyttsekresjon er med på å binde protesen til underlaget, mens munntørrhet kan forverre situasjonen. Hvis en protese som har sittet godt og fungert godt lenge, plutselig blir vanskelig å få på plass, bør du ta kontakt med oss snarest. Man bør heller ikke gå lenger enn 1-2 uker med sår i munnen. Som regel skyldes såret et gnag fra protesen som forsvinner når protesen justeres, men et sår som ikke vil gro i løpet av kort tid bør også undersøkes nærmere av oss. Noe sårdannelse forekommer vanligvis de første ukene etter at nye proteser er satt inn, disse sårene forsvinner når tannlegen fjerner trykkstedene.

Soppdannelser i bl.a ganen, er en forholdsvis hyppig komplikasjon til helproteser. Denne kan behandles ved grundig rengjøring av protesen og ved bruk av sopphemmende salve eller tabletter. Behandlingen kan ta uker til måneder. Ofte merker man ikke soppen selv, man bør derfor gå til tannlegen for kontroll av sine proteser f. eks. hvert tredje år. Soppinfeksjoner kan ha noe ulikt utseende, men ofte er slimhinnen rød og ilter i stedet for stram og blekrosa. Tannlegen tar av og til et utstryk med en bomullspinne, som sendes til et laboratorium, for å få en sikker diagnose.

Hyppige soppinfeksjoner bør tas alvorlig og man må lete etter en underliggende sykdom. Dette gjøres i samarbeid med lege, som vil forordne blodprøver der vitaminer og mineraler sjekkes (blant annet jern, vitamin B 12, proteiner i blodet og kalsium) samt undersøke den generelle helsetilstand. Kroniske sår i munnvinkelen kan skyldes at protesene er gamle og har sunket slik at bittet har blitt for lavt. Spytt siver da ut i munnvinkelen og hindrer såret i å tørke inn. Sårene kan også infiseres av sopp, og må behandles deretter. I slike tilfeller er nye proteser aktuelt der bittet heves og korrigeres til et riktig sambitt. Mange eldre har sin protese for lenge, oppsøk derfor oss jevnlig  for en kontroll av munnhule og protese.

Delproteser

Antall egne tenner varierer fra person til person. Hos noen kan en delprotese være til god hjelp, forutsetningen er at det er gjenværende tenner tilstede. Protesene festes til nabotennene ved hjelp av små bøyler, såkalte klammere. En korrekt laget protese vil sitte godt, men skal tas ut av munnen for rengjøring med jevne mellomrom. Enkelte greier seg godt uten proteser og føler seg vel selv om de skulle mangle noen tenner.

Egne tenner hele livet

Det finnes ulike blekemetoder og undersøkelser viser at bleking ikke er skadelig om det utføres på riktig måte. La alltid tannlegen bedømme situasjonen først!

Overflatemisfarginger forårsaket av f.eks mat og drikke kan tannlege eller tannpleier fjerne med pussing.

Om misfargingen derimot ligger dypere kan en bleking være løsningen. Det blekemiddelet som brukes tar seg nemlig inn, via sprekkene i emaljen, til dentinet som finnes under og bleker det. Nesten alle tenner kan blekes. Blekingen utføres vanligvis av pasienten selv hjemme. Det er viktig at tannlegen først undersøker tenner og tannkjøtt grundig og finner årsaken til misfargingen.

Helproteser

For ikke så mange tiår siden var uttrekking av tenner og innsetting av helproteser (gebiss) en vanlig behandlingsform. Mange steder var det ikke vanlig å rotfylle de innerste jekslene og en hyppig behandlingsform ved tannverk eller store hull var uttrekking. Det kunne også hende at innsetting av proteser var av forebyggende art, man trakk likegodt ut tennene før de rakk å bli vonde. Noen fikk nye tenner til konfirmasjonen eller før man skulle gifte seg. Tannlegene tilpasset seg ofte denne hverdagen og det ble nok trukket en del tenner som ville latt seg gjøre å redde. Verden var likevel annerledes da enn nå, og uttrekking var akseptert både av tannlege og pasient. Et flertall av befolkningen over 60 år var tannløse og prosentdelen var høyere hos de med lav inntekt enn høy inntekt. De individuelle forskjellene innen disse gruppene var store.

I dag er det fortsatt mange som har helproteser, dvs. at de ikke har egne tenner i munnen. Forekomsten er stadig synkende, men for noen er en helprotese fortsatt et godt alternativ.  Ikke alle klarer imidlertid å tilpasse seg en tilværelse med proteser og får problemer.

Kroner og broer

Hos mange eldre er flere tenner reparert med fastsittende kroner eller broer. Disse lages oftest når det er for lite igjen av tennene til å få feste for fyllinger.

Legemidler

Bruk av legemidler øker med alderen. De vanligste midlene er sovemidler, smertestillende midler, diuretika, blodtrykks- og hjertemedisiner. Mange av disse gir munntørrhet og dette kan føre til sår og øm slimhinne. Munntørrhet gir også økt risiko for tannråte idet spyttets reparasjonsevne er nedsatt.

For å motvirke tannråte p.g.a. munntørrhet finnes det flere hjelpemidler. Det er svært viktig å unngå et stort forbruk av sukkerholdige produkter som f. eks. kamferdrops, bringebærdrops, syrlige drops og pastiller. Det finnes gode alternativer som smaker søtt og er like friske i smaken. De er tilsatt sukkeralkoholer eller andre kunstige søtningsmidler som aspartam. Munntørrhet kombinert med uheldige kostvaner og en utilstrekkelig munnhygiene, kan gi dramatisk mye tannråte, spesielt på blottlagte rotoverflater og i kanten av gamle fyllinger.

Legemidler

En glatt og ren rotoverflate vil hindre tannråte og tannkjøttsykdommer. Et godt renhold langs tannkjøttsranden og mellom tennene er veldig viktig. Alder er ingen risikofaktor for å utvikle tannløsningssykdom. Tannkjøttsykdommene behandles i prinsippet likt hos eldre og yngre, men mulighetene til egenpleie kan hos noen eldre være nedsatt p.g.a. kroniske sykdommer. Støttebehandling i form av ekstra fluortilskudd, Corsodyl tannkrem og hyppig profesjonell rengjøring blir i slike tilfeller aktuelt.

Sår og slimhinnelidelser

Kinnslimhinnen er ofte mer  utsatt for sår når man blir eldre. Hvis man plages med sårhet, er det lurt å bruke en mild tannkrem uten sterke såpetilsetninger. Eksempel på slike tannkremer er Zendium og Denivit. Infeksjoner med soppen Candida Albicans forekommer relativt ofte under gamle, utilpassede proteser, i munnvinkelen ved lave bitt og av og til i kinnet. Soppinfeksjoner kan behandles med godt resultat, men krever forholdsvis lang behandlingstid.

Kosthold

Et sunt kosthold gir like mye hygge som et usunt kosthold. Litt søtt og en kake av og til bør man hygge seg med, det viktigste er å unngå søtsaker til stadighet. Da rekker ikke spyttet å reparere begynnende hull. Det som er sunt for tennene, er sunt for kroppen. Det er også en god idè å spise flere sammen om man har muligheten til det. Et godt måltid gir næring for både kropp og sjel.

Hygg deg etter alle kunstens regler, men bruk sukkerfrie alternativer til mellommåltider og om natten. Det finnes også mange hjelpemidler som kan lette munnhygienen og styrke tannemaljen. Fluor fungerer som et skjold på tannoverflaten og kan reparere begynnende hull. Fluortabletter kan i tillegg stimulere spyttsekresjonen. Tabletten finnes i flere styrker og smaksvarianter og er et godt alternativ til sukkerfrie pastiller.

Corsodyl væske eller gel kan hjelpe mot dannelse av bakteriebelegg og mot dårlig ånde, men kan gi misfarging av tunge og tenner. Disse misfargingene er lette å fjerne. Corsodyl kan også være for sterkt for slimhinnene hos noen. Både Corsodyl og fluortabletter brukes etter samråd med oss.

Regelmessig tilsyn med tennene er viktig. Vi kan oppdage og  reparere skader samt gi råd om hvordan du kan unngå at nye skader oppstår.

Tenner er viktig for livskvaliteten

En av de viktigste årsakene til at vi har tenner i dag er det sosiale. Å oppleve å bli tannløs oppleves ofte som svært belastende for den som rammes og mange finner det vanskelig å delta i sosialt samvær om man er engstelig for at proteser skal løsne f.eks under måltider eller om man ikke føler seg vel med sine egne tenners utseende.

Om du har ønsker eller spørsmål om tennene dine er det viktig at du forteller oss om dette.

Tannkjøttsbetennelse

Ofte blir tannkjøttet litt hovent når man venter barn, akkurat som andre slimhinner i kroppen. Dessuten reagerer det både raskere og kraftigere på de bakteriene vi alltid går rundt og bærer på. Det kalles graviditetsgingivitt. Man tror at det er hormonene som er årsaken, men ofte handler det også om at munnhygienen har blitt dårligere.

En graviditetsgingivitt er som en helt vanlig tannkjøttsbetennelse. I verste fall kan det hindre deg fra å komme til ordentlig med tannbørsten ved tannkjøttskanten.

Om du tar godt vare på munnen din forsvinner betennelsen og hevelsen, helst før du føder barnet ditt. Om ikke problemene skyldes andre forhold.

Slik behandler du betennelsen

Sørg for at du rengjør tennene grundig èn gang pr dag. Om det er litt ømt og blør er ikke dette uvanlig i starten. Husk at grundig børsting ikke er det samme som hardt! Det er bedre å børste lenge, dvs ca 2 minutter, og bruke en systematisk skrubbeteknikk alternativt en elektrisk børste. Tanntråd er også viktig. 25 prosent av bakteriene sitter mellom tennene og fjernes ikke av tannbørsten. Det er bedre å rengjøre grundig èn gang pr dag enn “halvbra” to ganger pr dag.

Kvalme

En del gravide har det ikke så bra under graviditeten og plages ofte med kvalme og oppkast. Magesyren som kommer opp når man kaster opp er svært sur. Hvordan klarer da tennene seg under disse daglige syrebadene? Ganske bra faktisk. Ofte er du bare dårlig i en kortere periode og i denne tiden hender det som regel ikke noe med tennene.

Å tenke på

Noe det er lurt å tenke på er å vente en stund med å børste tennene etter at du har kastet opp. Det kreves kanskje litt viljestyrke for å klare dette ettersom tannbørsten ofte kjennes som den eneste redningen. Men magesyren løser opp emaljen og børster du mens tannoverflaten er mykere kan du skade tennene.

Skyll isteden munnen med vann eller fluorskylling (fås kjøpt på apoteket). Etter omtrent en halv time har emaljen blitt hard igjen og klarer en vanlig tannbørsting uten å ta skade.

Noen råd om du har problemer med tannbørsting

Om du svelger tre ganger på rad og førsøker en fjerde gang setter du ofte brekningsrefleksen ut av spill i noen sekunder. Da har du litt ekstra tid slik at du får børstet de bakerste tennene.

Et annet triks er å stå på et ben og telle til tyve samtidig som du børster de bakerste tennene. Da får du rett og slett noe annet å tenke på! (Dette fungerer faktisk for noen, men ikke for alle.)

Du kan også skaffe deg en mindre tannbørste som ikke tar så mye plass langt bak i munnen. Elektriske tannbørster med en såkalt oscillierende bevegelse (dvs at de går 180 grader rundt og deretter tilbake) er både mindre og viser seg å gi gode resultater når bakterier skal fjernes.

Bakteriedrepende midler

Om det er så ille at du ikke klarer å børste tennene fordi du brekker deg eller er svært dårlig, finnes det munnskyllemidler å få kjøpt på apoteket. Et eksempel er Corsodyl som inneholder klorheksidin. Slike midler skal bare brukes i en kortere periode og kan av og til gi misfarging på tennene. Denne misfargingen kan tannpleier eller tannlege enkelt fjerne senere. Om du bruker skyllemidlene kun i en kort periode er risikoen for misfarging og evnt soppinfeksjoner i munnen mindre. Les informasjonen på flasken nøye eller ta kontakt med oss om det er noe du lurer på.

Blir tennene dårligere under graviditeten?
Du har kanskje hørt at barnet stjeler kalsium fra morens tenner som deretter blir skjøre? Det stemmer ikke! Tennene hos en voksen person er ferdig dannet og fra allerede ferdige tenner kan det ikke trekkes ut stoffer. Den eneste måten å påvirke tennene er utenfra gjennom hva du spiser og hvordan du steller dem.

Tannlegebesøk under graviditeten

Det finnes ingen større grunn til å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det beste er å gå regelmessig – om du er gravid eller ikke. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule èn gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere. Det avhenger av hvor utsatt munnen din er og hva tennene tidligere har vært utsatt for.

Om det er lenge siden du var hos tannlegen er det lurt om du passer på å gå i begynnelsen av graviditeten. Dette for at du skal slippe å tenke på tannlegebesøk når du er som størst og mest sliten. Å vente til barnet har kommet er sjelden den beste løsningen. Da pleier man å ha nok å gjøre en god stund fremover!

Er røntgen skadelig?

Mer eller mindre farlig stråling finnes overalt. Derfor forsøker vi å unngå å spe på dosen gjennom å ta røntgenbilder på gravide. Ved at vi bruker digital røntgenteknikk er imidlertid dosen svært liten og derfor er det bedre at vi bruker røntgen når det er behov for det f.eks for å oppdage hull om det er lenge siden siste kontroll. Fortell oss alltid om du er gravid slik at vi kan ta hensyn til dette!

Er bedøvelse skadelig?

Det er ingen fare ved å få bedøvelse når du venter barn eller ammer. Bedøvelsesemidlene som vi bruker er godkjent av helsemyndighetene og brukes på både gravide og ammende. Fortell oss imidlertid om du ammer eller er gravid slik at vi kan ta hensyn til dette!

Når du er gravid kan det være ekstra lett å gi etter for suget og begynne å småspise. Dessverre er det nettopp småspisingen som er farlig for tennene.

Hver gang du putter noe i munnen dannes det syrer som etser på tennene. I omtrent èn time pågår syreangrepet. Det beste er derfor å spise ordentlig fem-seks ganger om dagen, ettersom munnen da rekker å hvile mellom måltidene.

En del blivende mødre føler seg dårlig under graviditeten og får problemer med å spise ordentlige måltider. Velger du å spise oftere istedet så forsøk å spise ting som ikke inneholder for mye sukker. Dette gjelder også drikke. Vann er ufarlig for tennene. Også kaffe og te uten melk og sukker er skånsomt.

Spyttet – din naturlige beskyttelse

Spyttet ditt skyller tennene og bidrar til å beskytte dem mot karies. Kalsium, fosfat og bikarbonat er viktige stoffer i spyttet. De to første hjelper til med på reparere begynnende kariesskader. Bikarbonat hjelper til med å redusere syreinnholdet i bakteriebelegget på tennene.

I spyttet finnes også såkalte antibakterielle stoffer som hjelper til i forsvaret mot munnhulens bakterier.

En del blivende mødre får hull i tennene under graviditeten. Ofte skyldes dette mer at gravide spiser oftere enn på hormonforandringer. Enda vanligere er det at tannkjøttet blir mer lettblødende.

Blivende mødres matvaner endres ofte under graviditeten. Vanligvis spiser man hyppigere enten fordi det rett og slett er vanskelig å spise mye av gangen eller fordi man oftere er sulten.

Får du mange hull når du venter barn kan det skyldes at tennene dine var uvanlig sårbare allerede før graviditeten. Det er vanlig å ha begynnelsen til hull i tennene og selv om du nylig har vært hos tannlegen er det trolig at disse små hullene ikke har blitt boret opp. I dag tror man nemlig at slike hull ofte tilheler av seg selv om man bedrer munnhygiene, kostvaner og evnt øker fluortilskuddet. Det er betydelig bedre at disse små hullene tilheler enn at man borer dem opp og legger fyllinger. En tann uten fyllinger er alltid best.

Tannlegebesøk under graviditeten

Det finnes ingen større grunn til å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det beste er å gå regelmessig – om du er gravid eller ikke. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule èn gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere. Det avhenger av hvor utsatt munnen din er og hva tennene tidligere har vært utsatt for.

Om det er lenge siden du var hos tannlegen er det lurt om du passer på å gå i begynnelsen av graviditeten. Dette for at du skal slippe å tenke på tannlegebesøk når du er som størst og mest sliten. Å vente til barnet har kommet er sjelden den beste løsningen. Da pleier man å ha nok å gjøre en god stund fremover!

De første melketennene dukker som oftest opp når barnet er rundt et halvt år gammelt.

Tennene dannes allerede når barnet ligger i magen og vokser deretter i kjeven før de bryter frem. Det normale er at vi får 20 melketenner – ti i hver kjeve. De første melketennene kommer vanligvis ved 6-8 måneders alder, men dette kan variere mellom ulike individer. Vanligvis har alle melketennene kommet fram når barnet er mellom to og et halvt og tre år.

Fortennene kommer først

Vanligvis kommer fortennene i underkjeven først. Når alle fortennene har kommet fram pleier melkejekslene å bryte fram. Også her er det variasjoner fra barn til barn.

Barn som holder på å få tenner vil ofte bite på noe. Sannynligvis skyldes det at det klør i munnen. Det er helt greit å la barnet få noe å bite på som f.eks en bitering. Det finnes også bedøvende dråper (Dentinox) å få kjøpt på apoteket som kan pensles på kjevekammen.

Smokk og tommel

Det er vanlig at barn suger på smokk eller fingeren når de er små. Rundt 4-års alderen er det en fordel om man kan venne barnet av med dette. Forlengede sugevaner kan resultere i fremtidige bittfeil, f.eks for smal overkjeve som kan resultere i kryssbitt.

Tannlegen kontrollerer alltid risikoen for bitttfeil og informerer foreldrene.

Gratis tannbehandling

I Norge er tannpleien gratis for barn og ungdom fram til de fyller 18 år. Det gis også støtte til tannregulering. Hvor mye støtte som gis avhenger av hvor stor bittfeilen er. Det er den offentlige tannhelsetjenesten som har ansvaret for å kalle inn og kontrollere barn og ungdoms tenner. Om man velger å gå til privat tannlege med sitt barn vil det offentlige ikke dekke denne behandlingen.

Hvor ofte barnet kalles inn til kontroll vurderes individuelt. Det er viktig med et nært samarbeid mellom tannhelsetjenesten og foreldrene slik at skader på barnets tenner kan forebygges. Tannhelsepersonellet er utdannet i å forebygge sykdommer i tennene og kan gi mye informasjon om hvordan du kan ta vare på ditt barns tenner.