Blog

I løpet av vår levetid kan tennene våre naturligvis bli flettet eller slitt bort. Dessverre kan misfarging og ujevne tenner forlate deg med et smil du ikke lenger er glad for å dele med verden. Dessverre er noen menneskers selvtillit negativt påvirket så mye, de slutter å smile helt og holdent. Heldigvis finnes det en rekke kosmetiske tannbehandlinger som er tilgjengelige for å gjenoppbygge smilet ditt og gi deg et gratulerer for å være stolt av.

Tannkroner og porselenfineer er blant de beste valgene når det gjelder å omforme et feilfritt smil. Hvordan vet du hvilken rute du skal ta? Følgende informasjon kan hjelpe deg med å oppdage forskjellene mellom disse populære behandlinger.

Porselenfineer

Hvis du ikke har noen bite problemer og ønsker å slette noen av de uønskede funksjonene i smilet ditt, kan porselen finér være det riktige valget. De brukes ofte til pasienter som lider av ujevn, sprukket eller flisete tenner. De er i stand til å omdanne et gullig eller misfarget smil.

Porselenfineer er spesielt fargekompatible for å feilfritt blandes med den naturlige gjennomskinnelsen og skyggen av tannemaljen. De er kjent for å vare i over et tiår og kan være en verdig investering. I tillegg er dette et flekkbestandig produkt, slik at du kan nyte et hvitere og mer strålende smil.

 

Skreddersydd porselenfinér til dine tenner

Tynne porselenfineer er skreddersydd for tennene dine. Porselen er et valgmateriale fordi det ligner på samme måte egenskapene til din naturlige emalje. Det er et slitesterkt materiale som tåler bruken av normal daglig slitasje. Finér brukes til å skjule tannfargfarvning, skade eller visse justeringsproblemer.

 

Hvordan porselenfinér er brukt

I likhet med å male en jevn overflate, må tennene dine være grovt opp før finér-applikasjonen, slik at bindingen kan ordentlig holde seg til tennene. Denne prosessen innebærer å fjerne omtrent 0,5 til 1 mm emaljeoverflate; Derfor er det en irreversibel prosess.

Deretter opprettes en form av tennene dine og brukes til å tilpasse finér som passer. Følgende avtale, tannlegen vil gjennomføre en grundig eksamen for å sikre at finérene er riktig justert. Ytterligere trimning eller forming kan fullføres for å sikre at de nye finérene er behagelige og glatte. Når den nøyaktige pasningen er bestemt, vil tannlegen gi en fullstendig rengjøring. Til slutt brukes en komposittharpiks for å permanent binde fanene til tennene.

 

Når finér er ikke det beste valget

Hvis din grunn til å gjennomføre kosmetisk rekonstruksjon skyldes chipping, slitasje eller biteproblemer, er det viktig å løse det underliggende problemet først. Ellers vil du rett og slett sette på finér overhaling av et langvarig problem. Dette kan være dyrt og tidkrevende dersom dine tannhelsepersoner fortsetter. Du kan potensielt ende opp med å chippe dine nye veneers nedover veien.

 

Tannkroner vs. Porselenfineer

Du kan gå til tannlegen forventer å gå med en fineravtale, bare for å finne ut at ortodonti eller krone kan bli anbefalt i stedet. Den beste behandlingen for å fylle ditt smil vil være basert på spesifikke kriterier, inkludert: tannkjøtthelse, tennene og tannstrukturen. Tannlegen din vil gi deg den lengste varige løsningen som er mulig, og du må ta hensyn til alle muntlige aspekter før du bestemmer hvilken rute som passer best til dine behov.

Whitening Options

Hvis hovedårsaken til at du vurderer kroner eller finér, er å forbedre glimtet av smilet ditt, kan du velge å prøve en i-praksis bleking prosedyre først. Mange tannleger foretrekker å innlemme en bleking rutine før du bruker finér for å fjerne ekstremt mørke flekker. Intensiv tennfarging og misfarvning kan faktisk vise seg gjennom porselenfinérskallet.

Porselen Dental Crowns

Kroner brukes til å dekke en ekstremt skadet tann som ikke kan repareres. De er ofte behandling av valg når det festes sprø, knuste og overdreven decayed tenner. En form er tatt av den opprinnelige tannen. Porselenskronen er nøye konstruert for å passe forsvarlig over den skadede tannen. Porselen kroner er svært slitesterke og ser så naturlig ut som resten av tennene i munnen.

Gjennomsnittlig levetid på kroner og finér

Selv om de anses av mange for å være en “permanent løsning”, er den gjennomsnittlige levetiden til en finér eller krone mellom ti og femten år. Porselenmaterialet er sterkt; Men ethvert problem som er i stand til å sprekke din naturlige tann kan også bryte porselen.

Det beste er å bestille en konsultasjon med oss ??på Bridgford Dental Practice. Hvis du lider av sliping av problemer som skjer mens du sover, kan en enkel munnvakt bidra til å beskytte tennene dine. Vi vil ta hensyn til din livsstil og avgjøre om porselenkrone eller finér vil komplimentere tennene dine best.

 

 

 

 

Tanngnissing eller bruxisme kan forårsake problemer med tenner, smerter i kjeven, øreverk
og hodepine

Stress er ofte sitert som årsaken, men en unormal bite eller manglende eller skrå tenner kan
også forårsake det. Det oppstår ofte under søvn så de fleste er ikke klar over at de gnisser
tennene sine. Symptomene kan omfatte en kjedelig, konstant hodepine eller en øvre kjeve.

Hvis du mistenker at du kan miste tennene dine, så gi oss beskjed. Vi kan undersøke
munnen og tenner for tegn på bruxisme.

Når du diagnostiseres tidlig, kan tanngnissing behandles før det forårsaker permanent skade
på tennene. I noen tilfeller kan kronisk tanngnissing resultere i frakturerte eller chipping av
tenner,tannslitasje, sprukket tann emalje, sprukket, løs eller ødelagt fyllinger og tanntap.

 

Forebygging

Vi kan passe deg med en bittskinne for å beskytte tennene dine om natten mens du sover.
Hvis stress og angst får deg til å gnisse dine tenner, anbefaler vi at du søker råd fra din
fastlege.Øvelser kan også bidra med å redusere plager. Vi har laget en liste, der alle øvelser er beskrevet på en enkel måte.

Her er noen tips som hjelper deg med å stoppe tanngnissing:

 • Unngå eller kutte på mat og drikke som inneholder koffein.
 • Unngå alkohol.
 • Gnissing har en tendens til å intensivere etter alkoholforbruk.
 • Ikke tygge på blyanter eller penner eller noe som ikke er mat.
 • Unngå tyggegummi da det gjør at kjevemuskulaturene dine blir mer vant til å knytte og gjør deg mer utsatt for å gnisse tennene dine.

Du vet nok allerede litt om tenner, i det minste grunnleggende, slik at de fleste voksne har en tendens til å ha rundt 28-32 i munnen. Du vil vite at tennene utvikler karies, tannkjøttssykdom, hvis du ikke børster regelmessig.

Det er imidlertid noen fakta om tenner som du kanskje ikke er klar over. Noen av dem er interessante, og noen av dem er bare rare.

1. Den hardeste delen av kroppen din er faktisk tannemaljen din

Innenfor hver tann ligger bindevev, blodkar og nervefibre. Det som beskytter dette er emaljen av tannen din, og dette er den vanskeligste delen av kroppen din fordi den trenger å beskytte sminken til tennene dine.

2. Noen babyer er født med tenner

Dette er sjeldent, men noen babyer er faktisk født med tenner. Faktisk er det antatt at rundt 1 i 2000 babyer er født med natal tenner, slik at de babyene vil ha et tidlig besøk til tannlegen.

 

3. Noen barn mister ikke sine baby tenner

Dette er også sjeldent, men ikke alle barn vil miste sine baby tenner. Barn begynner vanligvis å miste barnetennene sine i 5-7 år, og de er vanligvis alle borte av tenårene. Men hvis et barn ikke har en erstatningstand som vokser, vil de ikke miste den barnetanden.

 

4. Tørket frukt er verre for tennene enn godteri

Det kan være vanskelig å tro, men tørket frukt er faktisk verre for tennene dine fordi det pleier å holde fast i tennene dine i lengre perioder.

 

5. Du kan ha for mye fluor

Fluor i tannkrem er viktig for tannhelsen, men du kan ha for mye av det. Hvis du har for mye fluor før 8 år, kan du utvikle det som kalles fluorose, og dette resulterer i hvite flekker som dekker tennene. Dette kan faktisk gjøre tennene mer følsomme for hulrom.

 

6. Reguleringen kan forårsake karies

Vel, det er ikke nødvendigvis bøylene som forårsaker karies, det er ofte ikke så enkelt å børste tenner grundig nok og  bruke tandtråd når du har reguleringen. Hvis du ikke børster og flosser regelmessig, er det sannsynlig at maten sitter fast i bøylene, og bidrar til bakterievæksten, noe som fører til karies.

 

7. Til slutt vil mennesker ikke lenger ha visdomstenner

Visdomstennene tjente en hensikt for våre forhistoriske forfedre, men ikke lenger. Munnen vår er mindre, derfor er det ikke nødvendig med visdomstenner, og rundt 35% av mennesker er faktisk født uten dem nå. Selv mennesker født med dem får dem fjernet senere i livet. Til slutt vil vi utvikle seg forbi dem helt.

 

8. Noen svulster kan vokse tenner

Et merkelig faktum, men noen svulster, som teratom, kan vokse tenner, hår og bein. Dette skyldes at disse svulstene består av flere kimenlag.

 

9. Vi har alle helt unike tenner

På samme måte som fingeravtrykk, har vi alle helt unike tenner, og dette er ofte hvorfor rettsmedisinske etterforskere fokuserer så mye på tenner som de gjør på fingeravtrykk.

 

10. Noen mennesker slutter ikke å miste tennene

Det er en tilstand som kalles hyperdonti der folk fortsetter å vokse tenner. Personer med hyperdonti har tenner som forblir skjult under tannkjøttet og kan til og med vokse opp og samle de andre tennene.

Der har du det, 10 ting om tenner du sikkert ikke visste. Noen av dem er rare, og andre er litt mer normale. Nå kan du tenke at tennene er litt mer fascinerende enn din første realiserte!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Et lysere, hvitt smil er en av de vakreste fysiske egenskapene du kan ha.

Folk gjør førsteinntrykk basert på utseende, i alle fall i utgangspunktet uansett. Tenk deg hva slags inntrykk du kan få på noen når du ser bra ut, og kan blinke dem et glødende smil.

Men hvor mange mennesker har egentlig et hvitt og lyst smil?

Ikke mange mennesker har det vakre smilet de vil, fordi mange mennesker nå ser for å få tennene deres hvite. Dette gjelder spesielt i dagens verden hvor moderne teknologi og fantastiske fremskritt innen tannbehandling har gjort tannbleking et legitimt alternativ for mange som ønsker et bedre smil.

Et lysere, hvitt smil er noe som alle vil ønske seg. Folk som har et godt smil ser bra ut. De ser fantastisk ut når de smiler og det lyser opp i rommet. Ikke bare lyser det opp i rommet, gjør deg vakrere, men det gir deg også mer trygghet om hvordan du ser ut.

Et vakkert, hvitt smil gjør at du ser yngre ut, så hvis du vil se og føle deg yngre, så kan et hvitt, lysere smil forbedre ditt utseende.

Men å skaffe dette hvite og lysere smilet som gjør at du føler deg yngre og vakrere, er ikke lett. Mange mennesker har tenner som er misfarget, og det er en rekke faktorer som forårsaker tann misfarging.

Hvordan kan du få et hvitere, lysere smil?

Uten profesjonell tennbleking fra en tannlege kan du ikke oppnå det lysere, hvitteste smilet som får deg til å gløde hver gang du smiler.

Tross alt, er det ikke det du vil ha?

Å kunne smile på en måte som lyser opp i rommet? Å ha et smil som gjør at du føler deg vakkerere? Ser yngre ut?

Dette er hva profesjonell tannbleking på vår tannklinikk kan gjøre for deg.

Vi tilbyr verdens mest skånsomt og effektiv måte å bleke tenner. Og bruker Opalascence Whitening syestem.

Og det er en grunn det er så etterspurt. Det fungerer.

Det er så enkelt.

Du kan være ditt mest selvsikkerte, flotteste selv i år, og alt begynner med et strålende, glødende smil.

Bestill din konsultasjonsavtale for deg selv eller som en gave til en elsket.

Hva er en fasett?

En fasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter brukes for eksempel for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann ( for eksempel dersom det er slått av et hjørne). De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.

 

Framstilling av en fasett:

 

Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Deretter tas et avtrykk av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til sist kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.

 

Før behandling

 

Etter behandling

Alternativet til en fasett vil i mange tilfeller være en keramisk krone. På sammen måte som en krone, er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk. Fasettene ligner også naturlige tenner og blir heller ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil, uten at man trenger å gå med tannregulering.

 

I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen. Fasetten krever med andre ord mindre beslipning av tannen i forhold til om man lager en krone. Å lage en fasett er derfor en mer skånsom behandling, og risikoen for uheldige bivirkninger som kan medføre tannsmerter, reduseres.

 

 

Hva koster en fasett?

 

Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk krevende, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger.  Man kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

Hvor lenge varer en fasett?

 

Det er meningen at en fasett skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en fasett:

 • Brudd av porselen:
  En fasett kan ved tygging utsettes for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av porselenet knekker av. Dersom fasettens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny fasett.
 • Karies:
  Det kan ikke bli hull i selve fasetten. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Ofte kan et slikt hull repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å fremstille en ny fasett eller en krone.
 • Fasett som løsner:
  Selv om fasetten festes med sterk lim, kan det forekomme at den løsner. Dersom dette skulle skje, kan man oftest lime den på plass igjen. Man bør derfor ta fasetten med til tannlege snarest om den skulle løsne.

 

For å ta best mulig vare på fasetten, bør man:

 1. Bruke tannbørsten grundig, men skånsomt i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten ca. hver 3. måned eller når busten spriker.

 1. Gjøre rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene, vil interdentalbørster (mellomromsbørster) egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.

3.Unngå småspising mellom måltidene og redusere mengden sukkerholdig kost for å unngå karies i overgangen mellom fasetten og tannen. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig for forebygging av karies.

Emalje er at det hvite laget på ytterste del av tennene våre er blant de hardeste stoffene i kroppen. Det er den aller beste mineralsammensetningen av noe i kroppen, med 96%, en del av det laget av vann og resten er laget av alternative naturlige stoffer. Dette kan være det som gir våre tenner den fantastiske glansen, og gir et ideelt smil.

Så hvorfor har vi ikke funnet en måte å gjenopprette emalje på?

Vel, først og fremst, har vi en tendens til ikke å forstå hvorfor vi har en tendens til ikke å gjenopprette emalje, og dermed gjør det det vanskeligere å virkelig gjenopprette det, selv om du skulle heve en bil ingeniør med hensyn til kjøring. Emalje vokser ikke tilbake når den er tapt, derfor behovet for å gjenopprette det. så når du lider av betydelig emaljeforlengelse, kan en tannlege vanligvis knytte eller dekke tannen med en krone for å forbedre utseendet på emalje, men du vil ikke ha faktisk emalje enda en gang som tennene ikke reparerer seg selv. Slik gjenstår resten av kroppene våre. for eksempel vil du kunne knekke en tann som kan holde seg konstant, med mindre du aktivt besøker noen for å reparere den for deg. Mens, hvis du skulle forstyrre et bein eller kutte huden din, kan kroppen over tid reparere den slik at den virker og vises (for det meste) nesten like bra fordi det noen gang gjorde det, er dette ofte helt ned til det faktum at det ikke er noen celler i tennene og hvor det ikke er noen celler der, vil det ikke være helbredelse. dermed er dette ofte hvorfor mennesker ikke kan gjenopprette emalje naturlig.

Hva kan du gjøre hvis du mangler emalje?

Så hvis du har problemer med tennemaljen din, og det eroderer innsats, en mykere og ekstra myk tannbørste, er det din eneste mulighet er å besøke tannlegen og få dem til å passe en krone som for alle hensikter og funksjoner kan gjøre arbeid.

Aletrnativt kan man også sette på tannfarget fyllinger. De gir også veldig gode resultater og holder lenge.

Mangel på emalje er noen få ting som påvirker en overdimensjonert del av samfunnet. Over 0,5 voksenbefolkningen i Storbritannia i Storbritannia og Nord-Irland har hull i tennene sine og må vel være tvunget til å ha noe arbeid til dem. en helhet i tannen din vil bli ekstraordinært smertefull og påvirke deg i det daglige livet; bare fôring blir en enorm plikt. Det er derfor viktig at du ofte besøker legen din, minst en gang i året for å skape positiv at tennene dine måler seg fortsatt sunt.

Helproteser

Problemene med helproteser kan være av varierende art. Det vanligste er at de sitter dårlig, spesielt i underkjeven. Dette er avhengig av kjevens form og utseende, men også av tannlegens evne til å lage best mulig proteser. Hos noen kan underlaget være svært lite egnet og hvis bittforholdene i tillegg er ugunstige, kan det være “umulig” å få protesene til å sitte godt.

De fleste mennesker har en meget god tilpassningsevne og vil etter hvert få sine proteser til å fungere. Underlaget vil også endres noe med årene slik at protesen vil sitte dårligere. Det er da mulig å fore protesen slik at den tilpasses de endrede forholdene. I mange tilfeller vil en ny protese være å foretrekke. Den generelle helsetilstand vil også være av betydning for evnen til å fungere med proteser.

En god spyttsekresjon er med på å binde protesen til underlaget, mens munntørrhet kan forverre situasjonen. Hvis en protese som har sittet godt og fungert godt lenge, plutselig blir vanskelig å få på plass, bør du ta kontakt med oss snarest. Man bør heller ikke gå lenger enn 1-2 uker med sår i munnen. Som regel skyldes såret et gnag fra protesen som forsvinner når protesen justeres, men et sår som ikke vil gro i løpet av kort tid bør også undersøkes nærmere av oss. Noe sårdannelse forekommer vanligvis de første ukene etter at nye proteser er satt inn, disse sårene forsvinner når tannlegen fjerner trykkstedene.

Soppdannelser i bl.a ganen, er en forholdsvis hyppig komplikasjon til helproteser. Denne kan behandles ved grundig rengjøring av protesen og ved bruk av sopphemmende salve eller tabletter. Behandlingen kan ta uker til måneder. Ofte merker man ikke soppen selv, man bør derfor gå til tannlegen for kontroll av sine proteser f. eks. hvert tredje år. Soppinfeksjoner kan ha noe ulikt utseende, men ofte er slimhinnen rød og ilter i stedet for stram og blekrosa. Tannlegen tar av og til et utstryk med en bomullspinne, som sendes til et laboratorium, for å få en sikker diagnose.

Hyppige soppinfeksjoner bør tas alvorlig og man må lete etter en underliggende sykdom. Dette gjøres i samarbeid med lege, som vil forordne blodprøver der vitaminer og mineraler sjekkes (blant annet jern, vitamin B 12, proteiner i blodet og kalsium) samt undersøke den generelle helsetilstand. Kroniske sår i munnvinkelen kan skyldes at protesene er gamle og har sunket slik at bittet har blitt for lavt. Spytt siver da ut i munnvinkelen og hindrer såret i å tørke inn. Sårene kan også infiseres av sopp, og må behandles deretter. I slike tilfeller er nye proteser aktuelt der bittet heves og korrigeres til et riktig sambitt. Mange eldre har sin protese for lenge, oppsøk derfor oss jevnlig  for en kontroll av munnhule og protese.

Delproteser

Antall egne tenner varierer fra person til person. Hos noen kan en delprotese være til god hjelp, forutsetningen er at det er gjenværende tenner tilstede. Protesene festes til nabotennene ved hjelp av små bøyler, såkalte klammere. En korrekt laget protese vil sitte godt, men skal tas ut av munnen for rengjøring med jevne mellomrom. Enkelte greier seg godt uten proteser og føler seg vel selv om de skulle mangle noen tenner.

Egne tenner hele livet

Det finnes ulike blekemetoder og undersøkelser viser at bleking ikke er skadelig om det utføres på riktig måte. La alltid tannlegen bedømme situasjonen først!

Overflatemisfarginger forårsaket av f.eks mat og drikke kan tannlege eller tannpleier fjerne med pussing.

Om misfargingen derimot ligger dypere kan en bleking være løsningen. Det blekemiddelet som brukes tar seg nemlig inn, via sprekkene i emaljen, til dentinet som finnes under og bleker det. Nesten alle tenner kan blekes. Blekingen utføres vanligvis av pasienten selv hjemme. Det er viktig at tannlegen først undersøker tenner og tannkjøtt grundig og finner årsaken til misfargingen.

Helproteser

For ikke så mange tiår siden var uttrekking av tenner og innsetting av helproteser (gebiss) en vanlig behandlingsform. Mange steder var det ikke vanlig å rotfylle de innerste jekslene og en hyppig behandlingsform ved tannverk eller store hull var uttrekking. Det kunne også hende at innsetting av proteser var av forebyggende art, man trakk likegodt ut tennene før de rakk å bli vonde. Noen fikk nye tenner til konfirmasjonen eller før man skulle gifte seg. Tannlegene tilpasset seg ofte denne hverdagen og det ble nok trukket en del tenner som ville latt seg gjøre å redde. Verden var likevel annerledes da enn nå, og uttrekking var akseptert både av tannlege og pasient. Et flertall av befolkningen over 60 år var tannløse og prosentdelen var høyere hos de med lav inntekt enn høy inntekt. De individuelle forskjellene innen disse gruppene var store.

I dag er det fortsatt mange som har helproteser, dvs. at de ikke har egne tenner i munnen. Forekomsten er stadig synkende, men for noen er en helprotese fortsatt et godt alternativ.  Ikke alle klarer imidlertid å tilpasse seg en tilværelse med proteser og får problemer.

Kroner og broer

Hos mange eldre er flere tenner reparert med fastsittende kroner eller broer. Disse lages oftest når det er for lite igjen av tennene til å få feste for fyllinger.

Legemidler

Bruk av legemidler øker med alderen. De vanligste midlene er sovemidler, smertestillende midler, diuretika, blodtrykks- og hjertemedisiner. Mange av disse gir munntørrhet og dette kan føre til sår og øm slimhinne. Munntørrhet gir også økt risiko for tannråte idet spyttets reparasjonsevne er nedsatt.

For å motvirke tannråte p.g.a. munntørrhet finnes det flere hjelpemidler. Det er svært viktig å unngå et stort forbruk av sukkerholdige produkter som f. eks. kamferdrops, bringebærdrops, syrlige drops og pastiller. Det finnes gode alternativer som smaker søtt og er like friske i smaken. De er tilsatt sukkeralkoholer eller andre kunstige søtningsmidler som aspartam. Munntørrhet kombinert med uheldige kostvaner og en utilstrekkelig munnhygiene, kan gi dramatisk mye tannråte, spesielt på blottlagte rotoverflater og i kanten av gamle fyllinger.

Legemidler

En glatt og ren rotoverflate vil hindre tannråte og tannkjøttsykdommer. Et godt renhold langs tannkjøttsranden og mellom tennene er veldig viktig. Alder er ingen risikofaktor for å utvikle tannløsningssykdom. Tannkjøttsykdommene behandles i prinsippet likt hos eldre og yngre, men mulighetene til egenpleie kan hos noen eldre være nedsatt p.g.a. kroniske sykdommer. Støttebehandling i form av ekstra fluortilskudd, Corsodyl tannkrem og hyppig profesjonell rengjøring blir i slike tilfeller aktuelt.

Sår og slimhinnelidelser

Kinnslimhinnen er ofte mer  utsatt for sår når man blir eldre. Hvis man plages med sårhet, er det lurt å bruke en mild tannkrem uten sterke såpetilsetninger. Eksempel på slike tannkremer er Zendium og Denivit. Infeksjoner med soppen Candida Albicans forekommer relativt ofte under gamle, utilpassede proteser, i munnvinkelen ved lave bitt og av og til i kinnet. Soppinfeksjoner kan behandles med godt resultat, men krever forholdsvis lang behandlingstid.

Kosthold

Et sunt kosthold gir like mye hygge som et usunt kosthold. Litt søtt og en kake av og til bør man hygge seg med, det viktigste er å unngå søtsaker til stadighet. Da rekker ikke spyttet å reparere begynnende hull. Det som er sunt for tennene, er sunt for kroppen. Det er også en god idè å spise flere sammen om man har muligheten til det. Et godt måltid gir næring for både kropp og sjel.

Hygg deg etter alle kunstens regler, men bruk sukkerfrie alternativer til mellommåltider og om natten. Det finnes også mange hjelpemidler som kan lette munnhygienen og styrke tannemaljen. Fluor fungerer som et skjold på tannoverflaten og kan reparere begynnende hull. Fluortabletter kan i tillegg stimulere spyttsekresjonen. Tabletten finnes i flere styrker og smaksvarianter og er et godt alternativ til sukkerfrie pastiller.

Corsodyl væske eller gel kan hjelpe mot dannelse av bakteriebelegg og mot dårlig ånde, men kan gi misfarging av tunge og tenner. Disse misfargingene er lette å fjerne. Corsodyl kan også være for sterkt for slimhinnene hos noen. Både Corsodyl og fluortabletter brukes etter samråd med oss.

Regelmessig tilsyn med tennene er viktig. Vi kan oppdage og  reparere skader samt gi råd om hvordan du kan unngå at nye skader oppstår.

Tenner er viktig for livskvaliteten

En av de viktigste årsakene til at vi har tenner i dag er det sosiale. Å oppleve å bli tannløs oppleves ofte som svært belastende for den som rammes og mange finner det vanskelig å delta i sosialt samvær om man er engstelig for at proteser skal løsne f.eks under måltider eller om man ikke føler seg vel med sine egne tenners utseende.

Om du har ønsker eller spørsmål om tennene dine er det viktig at du forteller oss om dette.

Tannkjøttsbetennelse

Ofte blir tannkjøttet litt hovent når man venter barn, akkurat som andre slimhinner i kroppen. Dessuten reagerer det både raskere og kraftigere på de bakteriene vi alltid går rundt og bærer på. Det kalles graviditetsgingivitt. Man tror at det er hormonene som er årsaken, men ofte handler det også om at munnhygienen har blitt dårligere.

En graviditetsgingivitt er som en helt vanlig tannkjøttsbetennelse. I verste fall kan det hindre deg fra å komme til ordentlig med tannbørsten ved tannkjøttskanten.

Om du tar godt vare på munnen din forsvinner betennelsen og hevelsen, helst før du føder barnet ditt. Om ikke problemene skyldes andre forhold.

Slik behandler du betennelsen

Sørg for at du rengjør tennene grundig èn gang pr dag. Om det er litt ømt og blør er ikke dette uvanlig i starten. Husk at grundig børsting ikke er det samme som hardt! Det er bedre å børste lenge, dvs ca 2 minutter, og bruke en systematisk skrubbeteknikk alternativt en elektrisk børste. Tanntråd er også viktig. 25 prosent av bakteriene sitter mellom tennene og fjernes ikke av tannbørsten. Det er bedre å rengjøre grundig èn gang pr dag enn “halvbra” to ganger pr dag.

Kvalme

En del gravide har det ikke så bra under graviditeten og plages ofte med kvalme og oppkast. Magesyren som kommer opp når man kaster opp er svært sur. Hvordan klarer da tennene seg under disse daglige syrebadene? Ganske bra faktisk. Ofte er du bare dårlig i en kortere periode og i denne tiden hender det som regel ikke noe med tennene.

Å tenke på

Noe det er lurt å tenke på er å vente en stund med å børste tennene etter at du har kastet opp. Det kreves kanskje litt viljestyrke for å klare dette ettersom tannbørsten ofte kjennes som den eneste redningen. Men magesyren løser opp emaljen og børster du mens tannoverflaten er mykere kan du skade tennene.

Skyll isteden munnen med vann eller fluorskylling (fås kjøpt på apoteket). Etter omtrent en halv time har emaljen blitt hard igjen og klarer en vanlig tannbørsting uten å ta skade.

Noen råd om du har problemer med tannbørsting

Om du svelger tre ganger på rad og førsøker en fjerde gang setter du ofte brekningsrefleksen ut av spill i noen sekunder. Da har du litt ekstra tid slik at du får børstet de bakerste tennene.

Et annet triks er å stå på et ben og telle til tyve samtidig som du børster de bakerste tennene. Da får du rett og slett noe annet å tenke på! (Dette fungerer faktisk for noen, men ikke for alle.)

Du kan også skaffe deg en mindre tannbørste som ikke tar så mye plass langt bak i munnen. Elektriske tannbørster med en såkalt oscillierende bevegelse (dvs at de går 180 grader rundt og deretter tilbake) er både mindre og viser seg å gi gode resultater når bakterier skal fjernes.

Bakteriedrepende midler

Om det er så ille at du ikke klarer å børste tennene fordi du brekker deg eller er svært dårlig, finnes det munnskyllemidler å få kjøpt på apoteket. Et eksempel er Corsodyl som inneholder klorheksidin. Slike midler skal bare brukes i en kortere periode og kan av og til gi misfarging på tennene. Denne misfargingen kan tannpleier eller tannlege enkelt fjerne senere. Om du bruker skyllemidlene kun i en kort periode er risikoen for misfarging og evnt soppinfeksjoner i munnen mindre. Les informasjonen på flasken nøye eller ta kontakt med oss om det er noe du lurer på.

Blir tennene dårligere under graviditeten?
Du har kanskje hørt at barnet stjeler kalsium fra morens tenner som deretter blir skjøre? Det stemmer ikke! Tennene hos en voksen person er ferdig dannet og fra allerede ferdige tenner kan det ikke trekkes ut stoffer. Den eneste måten å påvirke tennene er utenfra gjennom hva du spiser og hvordan du steller dem.

Tannlegebesøk under graviditeten

Det finnes ingen større grunn til å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det beste er å gå regelmessig – om du er gravid eller ikke. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule èn gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere. Det avhenger av hvor utsatt munnen din er og hva tennene tidligere har vært utsatt for.

Om det er lenge siden du var hos tannlegen er det lurt om du passer på å gå i begynnelsen av graviditeten. Dette for at du skal slippe å tenke på tannlegebesøk når du er som størst og mest sliten. Å vente til barnet har kommet er sjelden den beste løsningen. Da pleier man å ha nok å gjøre en god stund fremover!

Er røntgen skadelig?

Mer eller mindre farlig stråling finnes overalt. Derfor forsøker vi å unngå å spe på dosen gjennom å ta røntgenbilder på gravide. Ved at vi bruker digital røntgenteknikk er imidlertid dosen svært liten og derfor er det bedre at vi bruker røntgen når det er behov for det f.eks for å oppdage hull om det er lenge siden siste kontroll. Fortell oss alltid om du er gravid slik at vi kan ta hensyn til dette!

Er bedøvelse skadelig?

Det er ingen fare ved å få bedøvelse når du venter barn eller ammer. Bedøvelsesemidlene som vi bruker er godkjent av helsemyndighetene og brukes på både gravide og ammende. Fortell oss imidlertid om du ammer eller er gravid slik at vi kan ta hensyn til dette!